Dan iz nezaborava (XIX) – 111

Danas se navršava 111 godina od rođenja naše velike Milene Pavlović Barilli. Ovim neobičnim brojem snažne energije, Milena nas pozdravlja jezikom i pesmom svojih anđela širom Univerzuma. Šalje nam poruku ohrabrenja. Hvala, Milena!

U godini 111. rođendana dobila si jednu važnu knjigu u kojoj sam kroz nenametljivu priču sa mirisom putovanja, otkrio neke tvoje fragmente koji su dugo bili zametnuti u nekom kutku nama nedostpunog mora i čekali na trenutak svetlosti tvog meseca da ih obasja i pokaže mi put kako da ih nađem i podelim sa drugima. Istina je da si mi neke od tih zametnutih tajni šapnula u snu ili si mi makar dozvolila da u tom snu vidim putokaz. Hvala, Milena! Knjiga je tu. Napisao sam je tebi u čast, ti si me vodila kroz njeno stvaranje, tiho, pažljivo, ali uvek ka istini. Otkrića koja u knjizi predstavljam kao nove fragmente tvoje velike i jedinstvene celine koji mi još uvek danas gradimo, nisu taksativno i hronološki poređana kao neki bezlični spisak sa sažetim objašnjenima bez boja i bez melodije putovanja i snoviđenja. U jednom drugom snu si mi šapnula važnu smernicu – da tu knjigu treba da pišem kao priču, skoro pa putopisnu, kroz vreme, slike, ljudske sudbine, da dotaknem nežno sve te deliće na svoj način, ali da nikada ne smem da se udaljavam od istine koju priča sobom nosi jer onda bi bila ništa drugo nego izmišljotina, zabluda, vešto prerušena u bajku, pomalo ušećerenu. Knjigu sam pisao kao umetnik i tragalac, iz vizure slobode izbora reči i stila, jer kao stvaralac sebi to mogu da dopustim. Ono što me je uvek držalo u polju Milenine i moje istine i u krugu proverivosti i tačnosti fragmenata koje iznosim, jeste odgovornost, pre svega prema temi, zatim prema čitaocima, i na kraju, prema sebi. Umetnik ima svako pravo da bira puteve i načine kojima će prikazati novootrkivena saznanja, ali ne sme prekrajati njihovu suštinu. Takva je ova knjiga, Milena. Posvećena tebi, za tebe, od mene, a sada može da pripada svima koji žele da je prigrle. Hvala ti što si mi omogućila da mogu da je napišem. Hvala ti što si mi ukazala tu čast. Zato sam je čuvao u srcu da ti je poklonim danas. Za nekoliko dana pokloniću ti konačno i internet-stranicu kakvu si davno zaslužila. Ta priča će biti još na svom početku, ali je vreme da poleti u svet. U čast tvog 111. rođendana, 11.11.2020. rađa se još jedno mesto susretanja sa tvojom svetlošću – MilenaPavlovicBarill.com. Ovi magični brojevi poklapanja govore samo jedno, ono što često ponavljam – sve je to deo tvog davnog nauma. Neizmerno sam srećan i zahvalan što bar mogu deliće tog velikog nauma da ostvarujem na ovoj strani.

Srećan rođendan, srećno novo trajanje i hvala na večnoj inspiraciji, Milena! Tvoj rođendanski broj mi jasno govori da si već postala anđeo. Hvala ti što nas, čuvaš. Srećan ti još jedan dan iz nezaborava. Neka sada poteče još jedna pesma tebi!

Scena iz performansa u Veroni, jun 2015.

Budi me
zvuk belog pera
koje pada na moj jastuk.
Rekli bi drugi – niotkuda,
zato druge i ne slušam,
već samo njene šapate
što mi kroz srce pulsiraju
kao putokazi za buduće dane
sanjanja i sanjarenja.
Ne otvaram oči do kraja,
već se zagledam u prvu misao:
111!
Samo taj broj uspevam da vidim
u krupnom planu,
pocrtan ljubičastom izmaglicom
polusna.
111 nije samo broj godina 
koji je u izlažiranom konceptu vremena
protekao
od njenog prvog udaha na ovoj planeti.
Taj broj govori danas mnogo više od
te puke činjenice.
Nosi poruku iz beskraja,
sve nas nežno prekriva spokojem večnosti,
grli nas ogromnim belim krilima
brižne i samosvesne majke
koju nikada nismo upoznali.
Uspavljuje nas u pokorvu od zlatnih i srebrnih velova.
Teši nas da će proći sve ove pošasti s kojima se sada
umorni i zbunjeni borimo.
Vodi nas u novi početak,
preko svih duga koje su ovom
nebu poklonile privid sopstvene prolaznosti.
Taj broj je snaga, i mir, i borba, i pravda, i ljubav.
Trostruka potvrda da smo u Jednom sazdani i da ćemo se
jednom Jednom vratiti.

Ovaj dan iz nezaborava
sasvim je drugačiji od svih prethodnih,
iako liči na običan novembarski dan.
Ne treba nas zavarati njegova slika
od kiše i sivila.
To je privid koji smo sami izmislili.
Ovaj dan iz nezaborava je poseban
i neponovljiv
jer peva neprolaznu pesmu Univerzuma
koja se na ovoj strani samo jednom može čuti
u svom izvoru zvučanja.
Tri kruga jedna pesma svih pesama danas planetom
obleće.
111
Milena je danas postala anđeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@