O performansu povodom 106 godina od rođenja Milene Pavlović Barilli – video, fotografske i druge beleške

Video-zapis performansa (fragmenti)
Ovaj performans bio je još jedan u nizu onih kojim obeležavam ovogodišnji jubilej – 70 godina od Milenine smrti. Međutim, ovaj performans je bio utoliko značajniji što je predstavljao i obeležavanje 106 godina od njenog rođenja. Nosio je naziv Gde je Milena? – fragmenti traganja i bio je poseban po tome što su pored nas dvojice, Nevidljivih, svoj doprinos dali i drugi umetnici i time su otvorili potpuno nove dimenzije istraživanja Mileninog magičnog sveta dihotomija.
Mi, theINVISIBLES, i ovoga puta smo izvodili autorsku muziku na Mileninu poeziju. Takođe, deo performansa bili su i moji poetski fragmenti inspirisani Milenom Barilli objavljeni na ovom sajtu, kao i video-radovi koji sadrže sekvence iz performanasa iz poslednjih pet godina, izvedenih u tridesetak evropskih, najviše italijanskih gradova, vezanih kako za Milenino tako i za moje stvaralaštvo (Rim, Venecija, Parma, Verona, Milano, Malme, Beograd, Rovinj…).
 
U toku izvođenja naših pesama na Milenine stihove, Marco Nektan, multimedijalni umetnik, izvodio je svoj buto performans Songs of Freedom/Pesme slobode koji je bio metafora za Mileninu inspiraciju. Danijela Vučković izvodila je takozvano Prizivanje Milene, dok je Vanja Andrejić čitala moje poetske fragmente.
Video-zapis predstavlja samo fragmente ovog jednočasovnog performansa, izvedenog u Muzičkoj kući Metropolis u Beogradu (Makedonska 21), uz njihovu svesrdnu podršku.
Posetioci su mogli videti i moju instalaciju Njenih 36 lica koja je sinteza svih ovogodišnjih instalacija koje su pratile performanse povodom jubileja. Saržala je 36 Mileninih reprodukcija fotografija i autoportreta. Ovaj broj se namerno poklapa sa brojem njenih godina.
Proslavi Mileninog rođendana pridružila se i Čarna Radoičić, autorka doku-igranog filma MILENA. Hvala joj što je svojim prisustvom podržala našu borbu za Milenino novo trajanje kome je svojim filmom dala nemerljiv doprinos.
Veći deo ekipe iz spota za naslovnu numeru Sagorećemo mesec/Bruceremo la luna iz filma MILENA (2011)
Kostandin Dimitrijević, Čarna Radoičić, Miodrag Kovačević i Danica Radisavljević Đorđević
 
theINVISIBLES i NEKTAN ART – spoj umetnika koji je te večeri zaista sagoreo mesec i pratio Milenine tragove.
Kostandin Dimitrijević. Danijela Vučković, Miodrag Kovačević. Vanja Andrejić. Marco Nektan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@