Mali uvodnik u Milenin čudesni svet

Date : 06. 04. 2012.


“Mali uvodnik u čudesni svet Milene Pavlović Barilli” predstavlja upravo početak jednog novog putovanja za sve one koji se prvi put susreću sa Mileninim neobičnim svetom. Želeo sam da ovaj uvodnik bude više od obične brošure koja bi suvoparno, šturo, dosadno i previše obično (kao što i jeste standardizovana priroda brošure, što je u potpunoj suprotnosti sa svim onim što je Milena bila i što nam je ostavila, što jeste i što će tek biti) i čini mi se da sam to uspeo i da postignem. Potrudio sam se da na zanimljiv, ali opet ne previše komplikovan, već jasan, ali i živopisan način sačinim jedan kvalitetan putokaz za sve one koji žele da upoznaju Milenu, da krenu u otkrivanje tragova jednog neprekidnog putovanja, potpuno jedninstvenog i neizmerno vrednog. Pre svega, namenjen je onima koji kada se nađu u Mileninom rodnom gradu, Požarevcu, za vrlo kratko vreme, nakon čitanja uvodnika, steknu prva saznanja o Mileni i istovoremeno dobiju dovoljno snažnu želju da posete njenu memorijalnu galeriju. Naravno, uvodnik je namenjen i svima onima koji imaju dovoljno znatiželje i radoznalosti da uplove u jedno posve drugačije i izuzetno vredno iskustvo upoznajući se sa Mileninim čudesnim svetom, gvirkanjem kroz jedan potpuno nov, otovreni prozor kroz koji im se ukazuju ranije neviđeni prizori koji im mogu obogatiti sva čula, pozitivno uticati na razvoj duha i duhovnosti, samo ako budu spremni da se prepuste tim nesvakidašnjim prizorima i požele da pronađu vrata tog sveta, zakorače kroz njih i otpočnu putovanje.

Memorijalna galerija – Milenin dom, Požarevac (fotografija iz Uvodnika)

Uvodnik se sastoji od nekoliko manjih celina. Prva, “Svetlost grada i najlepši grafit na beloj kući”, vodi čitaoca do Mileninog doma – memorijalne galerije, bez naznake adrese i ostalih uobičajenih načina snalaženja u prostoru, već kroz niz zanimljivih asocijacija i vizualizacija. Ova prva celina takođe podvlači ogroman značaj Milenine svetlosti za Požarevac, bez obzira na sve dobre i loše lekcije iz daleke i bliske prošlosti, bez obzira na prirodu sadašnjosti u samom gradu. Druga celina predstavlja kratko i slikovito upoznavanje sa Mileninom umetnošću, te i nosi naziv “Milenin svet umetnosti”. “Milenin svet uspomena” predstavlja treću celinu i početni je osvrt na paletu Mileninih ličnih i porodičnih stvari, a koje su stalni deo izložbene postavke u memorijalnoj galeriji. “Životno krug – veliko putovanje” jeste četvrta celina i pruža čitaocu sažetu i, nepotrebnom i preteranom faktografijom, neopterećenu biografiju kroz prizmu njenog nestalnog i lutalačkog života kao neprekidnog putovanja. Srećom, ono i danas traje.  U petoj celini “Zanimljive crtice iz Mileninog života” izdvojio sam nekoliko zanimljivih podataka i anegdota iz Mileninog života, vodeći računa da se držim podalje od lažnih misterija, poluotkrivenih tajni i spekulantskih nagađanja, a da opet u čitaocima pobudim dovoljan nivo zanimanja za ovu temu. Šesta celina sadrži izbor Mileninih sugestivnih stihova i nosi naziv “Milenina poezija mesečeve svetlosti”. Poslednja celina jeste kratka biografija na engleskom jeziku, takođe neopterećena suvišnom faktografijom. Na poleđini se nalazi kratka biografija autora.
Pored samog teksta, za mene je bio veoma primamljiv zadatak da se pozabavim i samim vizuelnim identitetom uvodnika. U tom smislu sam nastojao da kroz boju, fotografije detalja iz memorijalne galerije, Milenine lične fotografije, kao i detelje sa njenih slika, pažljivo odabrane i neobično utkane u tu celinu, dodirnem i prenesem makar delić kompleksnog i obogaćujućeg Mileninog sveukupnog senzibiliteta.

Detalj iz Mileninog doma – Brunova bista, fotografija male Milene sa majkom Danicom i Milenin autoportret iz 1929. (fotografija iz Uvodnika)

“Mali uvodnik u čudesni svet Milene Pavlović Barilli” moj je poklon njenom i mom rodnom gradu, poklon Turističkoj organizaciji Požarevca, koja je jedina institucija u tom gradu koja shvata značaj Milene za sam grad u savremenim tokovima i pokazuje spremnost da podrži novu generaciju nas koji se ozbiljno, iskreno i drugačije bavimo afirmacijom Milene.
Na kraju, ovo je bila i jedina požarevačka institucija koja je i finansijski podržala dokumentarno-igrani film “Milena” autorke Čarne Radoičić, o kome će tek vrlo detaljno biti reči na blogu, kao što sam i ranije pomenuo.
Dakle, Turistička organizacija Požarevca kao izdavač ovog uvodnika potrudila se da Milena na ovaj način obiđe Evropu u 2011. godini. Uvodnik se prvi put pojavio na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, krajem februara 2011. godine, i bio prisutan na svim sajmovima i sličnim manifestacijama u Srbiji iz oblasti turizma, privrede, ekonomije, lokalne samouprave. Takođe, kako to štivo o velikoj Mileni i zaslužuje, uvodnik se mogao naći i na međunarodnim sajmovima turizma u Berlinu, Briselu i Londonu, kao i na sličnim manifestacijama u regionu.
Prvo i zasad jedino izdanje objavljeno je u tiražu od 3000 primeraka. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@