101. krug za novi početak trajanja – fotografska oneobičavanja i reči iz srca!



Oslušni
Oslušni
Oslušni
promenu koju donose godine.
U kompresovanom vazduhu ostaju sećanja,
kriju se leta.
Čak se pojavljuje laž da smo rođeni
jednog od tih leta.

Sa utrobom obeleženom datumima
i dlanovima impregniranim znanjem
PUTUJEMO.
Bez točkova,
bez konja
bez jedara,
ne zadržavajući se na oštrom kraju
gde se duga preobražava.(iz poetskog opusa Milene Pavlović Barilli, španske pesme)



Krenula si u svoj drugi vek postojanja…sigurno i slobodno…to ti više ne može niko oduzeti! Znam da će te u budućim godinama više videti, slušati, čitati, shvatiti…zavoleti, i to ne zbog izmišljenih tajni, iz sebičnih i drugih ne baš najboljih namera, ispreplitanih i neutemeljenih misterija, već zbog onoga što još uvek jesi i što nam pružaš!


Siguran sam u uspeh promena koje su na početku, sjajnom i obećavajućem… jer si ti već odavno odlučila da bude tako…da traje! Daću sve od sebe da trajanje ne prestaje, to je moja misija.
Budi srećna, jer smo se prepoznali u tvojoj dihotomnoj energiji melanholije i izvanredne i neobične životnosti. Mi, koji smo povezani tvojom svetlošću, zavrteli smo novi krug, potpuno hrabro i slobodno, i ne bojimo se onih koji žele da te raskomadaju i razdele, prisvoje kao da si običan plen, koji iz njima nedovoljno razumljivih razloga ima neizmerivu vrednost.
Budi srećna jer smo smo se prepoznali, mi – tvoje iskrene lučonoše, jer im nećemo dopustiti da ostvare svoje nepravedne ciljeve. Niko nema prava da te prisvoji i zadrži za sebe.


Ti si uvek bila i ostala svoja, i to ćemo iskreno poštovati u danima tvog obnovljenog trajanja. Ipak, postala i naša – nepodeljiva kategorija, mnogostruka inspiracija sa one strane univerzuma, putokaz za istinsku samospoznaju i smisleno povezivanje sa drugima, vodič kroz neophodna putovanja i lutanja, bez kojih bismo ostali izgubljeni u skučenom i zagušljivom prostoru, koji su drugi sagradili umesto nas, oni isti koji žele da te zarobe i sakriju među svoje neostvarenosti i neprolazne frustracije. Srećom, a kao deo tvog velikog nauma o zaostavštini, takvi će biti poraženi, već su deo svoje iskrivljene prošlosti.


Tvoje pobeda je očigledna i deo je tvog trajanja – tvoja je svetlost izašla iz prašnjave , stogodišnje lampe, u inat svima koji su očajnilki pokušavali tu da te zadrže, pronašla si nas koji smo umeli da je primimo bez zadrški i predrasuda i da je pronosimo sa ponosom i slobodnog duha…To je na kraju i naša duboka lična potreba, čista i iskrena. Budi srećna danas jer nova istina koju gradimo ne odustaje od suštine koju si dosegla i očuvala u svojoj zaostavštini.


Dan je sunčan i divan…baš kako si zaslužila. I nisi više sama jer ovde si više nego ikad. I opet prelećeš svetove, gradiš univerzume, pišeš nove slike, bojiš nove reči – kroz nas koji smo razumeli tvoju svetlost, koji brišemo sve besmislene granice.


Hvala za inspiraciju, za ostvaresnot i ispunjene želje, velike i dugo iščekivane…i srećan rođendan, Milena! Zavrteli smo ponosno i 101. krug, a kraj se nikako ne nazire.

I ne brini,
nastavićemo da te oneobičavamo,
kroz nove SLIKE
kroz nove REČI
kroz novu MUZIKU
kroz nove OBLIKE,
koje ćemo tek otkriti uz tvoje smernice.SAGOREĆEMO MESEC!BRUCEREMO LA LUNA!

WE WILL BURN THE MOON!

Comments (9)

metafizika mileninog opusa je olicenje
jedne opste ljudske postavke coveka,kao bica sa korenom u kosmickim paradimenzijama..sta god to znacilo,mislim na dubinu i tananost njenih iluzija sveta i smisla koji doticu njene slike i primisli*
suna jergovic

13 years ago

Vrlo konkretna kombinacija fantastičnih fotografija, i tvojih i njenih reči. I veliki doprinos emancipaciji diskursa o jednoj ogromnoj umetnici koja je misaono živela u svetu, ne samo u jednom parčencetu kako većina ljudi živi cele živote. Pridružujem se čestitkama 🙂

13 years ago

Svaki sledeći tekst je sve smisleniji, a polisemantičnost svake fotografije, slike, reči, njenih, tvojih, naših izmiče svemu očekivanom, već viđenom, rečenom, zalazi iza granica ovostranog, skučenog i prozaičnog. Kako si već rekao, hvala Mileni što je ostavila tako snažan pečat i što nas je nagnala da svake noći sagorevamo taj varljivi,nestalni i daleki mesec. U IME IDUĆIH TRAŽENJA(I NALAŽENJA) CELINE, ŽIVELI!

13 years ago

Hvala, dragi ljudi, na divnim rečim podrške! 🙂

13 years ago

Energija koju je Milena kreirala i odapnula u svet koji je nije razumeo, nedvosmisleno pronalazi prave ljude koji je mogu prigrliti, iskoristiti i pojačanu uputiti dalje na ojačavanje i širenje… Drago mi je da je došla i do tebe, jer je ti nesumnjivo emituješ dovoljno da i oni do kojih dolazi, a zadržavaju je za sebe pokušavajući da zautave taj tok, ne mogu da sakriju njeno postojanje!
Srećan rođendan, Milena!

13 years ago

Slažem se! Sjajno… Hvala 🙂

13 years ago

This comment has been removed by the author.

13 years ago

Tek nedavno sam se srela sa Mileninim delima, i zaista je teško reći šta mi više prija – da li njen poetski ili vizuelni izraz !

Neizmerno Ti Hvala, što deliš njen lik i delo sa širom publikom !

13 years ago

To je moja misija! Hvala na učešću i podršci!

13 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@